آلودگی نوری چیست؟

آلودگی نوری چیست؟

بسیاری از افراد با آلودگی هوا و یا آب آشنا هستند اما اطلاعی از آلودگی نوری ندارند. امروزه هنگام شب انسان ها قادر به دیدن ستاره ها و نورهای آسمان نیستند که علت آن نورهای مصنوعی تولید شده توسط بشر است. در زمان های گذشته افراد به سادگی با خروج از خانه هایشان به هنگام تاریکی هوا قادر به دیدن زیبایی های طبیعی بودند که امروزه دیدن این زیبایی ها توسط انسان ها ممکن نیست. این یکی از اثرات آلودگی نوری است که امروزه با آن مواجه هستیم. علاوه بر این آلودگی نوری می تواند به سلامتی گیاهان، جانوران و حتی انسان ها نیز تاثیر گذار باشد. از تاثیرات آلودگی نوری می توان موارد زیر را برشمرد:

اتلاف انرژی:

با استفاده نامطلوب و بیش از اندازه از نور آلودگی نوری ایجاد می شود. نوری که در شب ها برای روشنایی محیط مورد استفاده قرا می گیرد علاوه بر روشنایی محیط باعث روشنایی آسمان نیز می شود که می تواند منجر به بروز مشکل شود. در واقع بسیاری از نورهایی که هنگام شب مورد استفاده قرار می گیرند، نیازی به وجودشان نیست و کاربردی ندارند و صرفا منجر به اتلاف انرژی می شوند. بنابراین از مضرات روشنایی بیش از حد می توان به اتلاف انرژی نیز اشاره کرد.

گمراه شدن حیوانات:

آلودگی نوری در روند مهاجرت حیوانات و عادت های خواب و بیداری آن ها تاثیرگذار است. برخی از حیوانات نظیر لاک‌پشت‌های دریایی و برخی از گونه‌های پرندگان با استفاده از نور ماه جهت خود را پیدا می کنند که با آلودگی های ایجاد شده قادر به جهت یابی نیستند که این خود گاهی منجر به گم شدن و حتی مرگ آن ها می شود.

آلودگی نوری برای حشرات نیز مضر است زیرا بسیاری از آن ها جذب نور می شوند و به این ترتیب جان خود را از دست می دهند. از بین رفتن حشرات نیز برای پرندگان مضر است زیرا حشرات غذای برخی پرندگان هستند. به این ترتیب آلودگی نوری باعث به هم خوردن چرخه طبیعت می شود و زندگی جانوران و حیوانات و پرندگان را به خطر می اندازد. نور مصنوعی بر زندگی موجودات دریایی نیز تاثیرگذار است.

به هم خوردن چرخه طبیعی بدن انسان‌ها:

چرخه طبیعی بدن انسان‌ها با نورهای مصنوعی به هم می خورد. با افزایش نورهای مصنوعی در شب تولید هورمون ملاتونین که به تنظیم چرخه خواب کمک می کند، کاهش پیدا می‌کند. بنابراین چرخه خواب انسان ها به هم می خورد که این خود عواقبی نظیر خستگی، سردرد، استرس، اضطراب و مشکلاتی دیگر دارد. در مطالعاتی کاهش ملاتونین منجر به بروز سرطان نیز می شود. بنابراین برای کاهش آلودگی نوری باید چاره ای اندیشیده شود. مسئولیت کنترل آلودگی نوری در شهر مربوط به دولت ها و مدیران مربوطه است. افراد نیز می توانند از لامپ ها سنسور دار در مراکز عمومی استفاده کنند و یا با استفاده از درپوش بر روی لامپ در فضاهای باز همانند حیاط منازل و یا باغ ها مانع رفتن نور به سمت آسمان شوند.

آلودگی نوری چیست؟ آلودگی نوری چیست؟ آلودگی نوری چیست؟ آلودگی نوری چیست؟ آلودگی نوری چیست؟

 

دیدگاه کاربران

ارسال دیدگاه