- نوشته شده توسط : مهتاب الکتریک
- تاریخ انتشار : 3 فروردین, 1399
- انتشار در دسته : مقاله ها
- دیدگاه ها : 0 دیدگاه

لامپ متال هالید چیست؟
لامپ متال هالید چیست؟
ساختمان لامپ متال هالید شبیه لامپ بخار جیوه است. لامپ متال هالید در داخل حباب خود علاوه بر جیوه، کمی هم نمکهای هالوژنی (متالهالید) را داراست. این لامپ در دمای پایین ذوب میشودبه همین دلیل به الکترود کمکی برای روشن شدن نیازی ندارد. در این لامپ از نمکهای یدور سدیم، یدور ایندیوم و یدور تالیوم استفاده میشود. پس از راهاندازی کامل لامپ به مدت 5 الی 7 دقیقه، نمکهای موجود تبخیرشده و به فلز تشکیلدهندهشان و ید تجزیه میشوند. نورهایی در طول موج مخصوص از بخار فلزها تولید میشود؛ رنگ نور این لامپ سفید است و به علت نزدیکی نور این لامپ به نور زرد اثرگذاری نوری لامپ افزایش پیدا میکند.
لامپ متال هالید دارای دو حباب است. وظیفه حباب بیرونی جلوگیری از ساطع شدن اشعه ماورابنفش به بیرون و محافظت از حباب داخلی است. جنس حباب داخلی از کوارتز و یا سرامیک است و این حباب به ماده فلورسانس نیازی ندارد. حباب خارجی به شکل استوانه یا بیضوی با دو الکترود اصلی و یک عدد الکترود فرعی است. عمر این لامپ ها در حدود ۷۵۰۰ ساعت می باشد.
تجهیزات مورد نیاز لامپ متال هالید و بخار سدیم
برای لامپ های بخار سدیم و متال هالید نیز نیاز به مدارات جانبی داریم. مدارات جانبی این گروه از لامپ ها نیز می تواند به صورت مغناطیسی و یا الکترونیکی باشد.
انواع لامپ متال هالید
از مهمترین انواع لامپ متال هالید می توان موارد زیر را نام برد:
1.لامپ های خطی (MBIL)
این لامپ ها دارای یک حباب هستند و الکترود کمکی ندارند به همین جهت از این لامپها اشعه ماورابنفش ساطع میشود که برای چشم مضر است. برای روشن کردن این نوع لامپ به ولتاژ استارت بیش از ۲۴۰ ولت نیاز داریم. حباب این لامپها به صورت استوانهای و باریک و بلند هستند و دارای توانهای ۷۵۰، ۱۲۰۰، ۱۶۰۰ و ۲۰۰۰ وات تا ۱۰KW هستند. ضریب بهره ی نوری این لامپ حدود ۸۵ لومن بر وات و طیف نوری آن ها خطی و پیوسته است. این لامپ ها حدود ۳۰۰۰ ساعت کار میکنند. کاربرد لامپ های خطی در کارهای عکاسی، نورافکن ها و استودیوها می باشد.
2. لامپ های CSI
حباب لامپهای CSI به صورت کروی شکل است و دارای حجم پایینی هستند. در این لامپها علاوه بر جیوه یدورهای سدیم، گالیوم و تالیوم نیز استفاده شده است. این لامپها با توانهای 400 و 1000 وات ساخته میشوند و حدود 100 تا 200 ساعت کار میکنند. ضریب بهره ی نوری در این نوع لامپ حدود ۹۰ لومن بر وات و زمان استارت لازم کمتر از یک دقیقه بوده و زمان لازم برای دوباره روشن کردن نیز ۲ تا ۵ دقیقه است. از این لامپ ها در کارهای عکاسی، پروژکتورها و استودیوها استفاده می شود.
معایب لامپ متال هالید
1. طول عمر
طول عمر این لامپها بسیار کم است و در بهترین حالت طول عمرشان کمتر از ۲۰۰۰۰ ساعت است.
2. زمان پاسخگویی
این لامپها به 5 دقیقه زمان نیاز دارند تا بیشترین مقدار نور را از خود ساطع کنند. همچنین بعد از خاموش کردن برای اینکه بتوانید دوباره آن را روشن کنید باید منتظر سرد شدن آن بمانید که این نیز حدود 3 دقیقه طول میکشد. در واقع بعد از خاموش کردن لامپ سنسور داخل لامپ اجازه روشن کردن آن را تا زمان سرد شدن نمیدهد.
3. تعداد روشن و خاموش شدن
با روشن و خاموش شدن مکرر این لامپها عمرشان کاهش پیدا میکند.
4. مصرف بالا و هزینه های جانبی
سیم کشی ساختمانها برای استفاده از این لامپها باید متناسب با جریان بالا باشد در غیر این صورت نیاز به سیم کشی دوباره و افزایش هزینه وجود خواهد داشت.
5. تغییر رنگ
تغییر رنگ در این لامپها توسط فیلتر رنگ ممکن است. برای تولید یک رنگ خاص استفاده از فیلتر ثابت پیشنهاد میشود و برای تولید رنگهای متنوع باید باید فیلتر رنگ متناسب جلوی محور چرخشی قرار بگیرد تا به رنگ مناسب تغییر پیدا کند.
6. تنظیم شدت نور
امکان تنظیم شدت نور به وسیلۀ لامپ های متال هالید به هیج وجه وجود ندارد. یعنی یک پروژکتور ۴۰۰ واتی که ۳۸۰۰۰ لومن نور می دهد نمی تواند ۱۰۰۰۰ لومن نور بدهد.
7. تنظیم زاویۀ تابش
نور لامپ متال هالید را نمیتوان به یک نقطه متمرکز کرد و در تمام جهات پخش میشود. به همین جهت هنگام پخش با استفاده از این لامپ مقدار زیادی نور هدر میرود.
8. توان واقعی
توان واقعی لامپ های متال هالید بیشتر از مقدار مقرر شده برای آن است. مصرف لامپ 400 واتی در حالت واقعی به 594 وات میرسد.
9. جریان راه اندازی
لامپ های متال هالید، ۵ دقیقه زمان نیاز دارند تا به حداکثر نور خود برسند. نیاز به تجهیزات قویتر در استفاده از این لامپها وجود دارد زیرا برای یونیزه کردن گاز داخل لامپ به جریان بیشتری نیز نیاز داریم.
10. کاهش نور با گذشت زمان
شدت نور لامپ های متال هالید با گذشت زمان به شدت کاهش می یابد.
از لامپهای متال هالید با توج به ارزان بودن در بسیاری از شرکت ها، اماکن، هتل ها، شهرداری ها استفاده میشد که امروز با پروژکتورهای LED جایگزین میشوند. علت این امر بالا بودن هزینه جانبی از قبیل سیم کشی قوی، تهویه ی مناسب و تجهیزات قویتر تابلو برق در لامپهای متا هالید است.
لامپ متال هالید چیست؟ لامپ متال هالید چیست؟ لامپ متال هالید چیست؟